www.Desen arta.com


Constructia corecta a unui cap 

 

Price $x.xx  

exemplu din Cartea lui Bammes 

Price $x.xx 

 Observa ce modificari am adus la proportiile standard. O persoana are diferite proportii, cum ar fi fruntea mai inalta, barbia mai mica, nasul mai lung etc. Joaca-te cu ele, vezi ce iese.

                                          

                        Detaliile

     


 Dupa ce ai o constructie foarte riguroasa, esti gata sa treci la detalii. Lucreaza la toate in acelasi timp si nu le lua pe rand.

E un sfat pe care ti-l dau din proprie experienta, nu te apuca sa hasurezi si sa finisezi doar un ochi sau orice alta parte a chipului.
Daca ramai concentrat pe un singur element, le pierzi pe celelalte. Totul trebuie sa fie legat.

Asa cum nici eu nu ti-am prezentat aici constructia mai intai a fruntii, apoi a nasului apoi a ochilor, ci pe toate legate. E foarte important sa gandesti compozitia ca pe un “tot” si nu pe bucati.De regula, ochii trebuie sa fie distantati in asa fel incat sa-ti mai incapa exact un ochi intre ceilalti doi, dupa cum vezi si in desenul de mai sus. Segmentele a-b, b-c si c-d sunt egale.

Bineinteles, mai exista si exceptii.

Mai departe e foarte important sa cunosti detalii: ochi, nas, buze, obraji, arcade si cum functioneaza ele. Altfel nu vei reusi sa redai tridimensionalitatea formelor. Studiaza-le pe fiecare in parte, dar nu doar desenand mecanic dupa o poza, ci construind, intelegand formele, astfel incat dupa ce ai studiat indelung sa poti face singur(a) un ochi, din orice unghi, fara sa ai nevoie de poze de referinta. Asta inseamna sa studiezi si sa intelegi formele.

                                            PARUL

  1    O mare greseala este aceea ca atunci cand se deseneza parul lung se incearca desenarea fiecarui fir de par ca si o linie de creion. Dar o linie nu poate arata schimbarea nuantei culorii, si parul va fi un dezastru. O alta greseala este neatentia. desenarea parului trebuie sa ia tot atat timp cat desenarea intregii fete.

Pentru inceput uitati-va cu atentie la modelul vostru sau la poza si identificati sectiunile majore din par. Buclele vor fi de cele mai multe ori plate ca o pamblica si intoarse spre interior sau spre exterior. incercati sa ignorati suvitele intamplatoare. Concentrati-va asupra buclelor principale si conturati cu linii usoare buclele si umbrele principale.


 2           Apoi in zonele intunecate cu un creion moale avand grija sa lasati zonele luminoase albe. Ar fi bine sa conturati acum cu aceste zone si zonele luminoase care trebuie lasate, pentru a nu avea probleme cu stergerea lor mai tarziu. Asigurati-va ca desenati in directia de buclelor.

                                                     OCHII

 Cu totii cred ca am putea sa desenam un ochi uman. Desenam ovalul ochiului si rotundul pupilei. Aceasta este schita de baza al unui ochi. Inainte de a desena un ochi ar trebui sa studiati o fotografie marita a unui ochi pentru a vedea detaliile. Cu totii am vazut sute de ochi dar nu toti am realizat cum arata de fapt acesti ochi. Pentru a desena un ochi realistic trebuie neaparat sa studiati cum arata in realitate. Aceasta este valabil pentru orice altceva veti desena.

 Priviti cu atentie zona neagra din mijlocul pupilei. Aceasta zona este mai mica cand lumina bate spre ochi. Zona din jurul pupilei este irisul cel care da si culoarea ochilor. Dupa cum vedeti nu este o zona netedaci este o zona formata din zone luminoase si intunecoase, si este zona cea mai importanta a ochiului. Punctul alb de pe iris este reflectia luminii. el ne arata de altfel si din ce parte vine lumina. El poate fi mare sau mic, depinde daca persoana este inauntru sau afara. Un alt aspect important este umbrirea ochiului pentru a da senzatia ca ochiul este rotund si nu plat. 

 

 

 

 1      Se incepe prin desenarea conturului, care poate fi un contur rapid dar in care sa se vada tot ceea ce avem nevoie. Sa nu il faceti din linii prea inchise pentru ca se vor vedea dupa chiar si in zonele mai luminate. Cele trei cercuri de langa pupila vor fi zonele luminate.

 2     Incepeti prin a umple pupila cu negru, dar fara a apasa prea tare creionul pentru ca va fi greu de sters daca ulterior ati dori sa stergeti. O metoda buna de a obtine un negru uniform este sa hasurati in mai multe straturi. Hasurati mai multe straturi unul peste altul pana cand devine un negru inchis la culoare.

 3   Hasurati cu creionul o zona intunecata pe o alta foaie de hartie. Luati un ciot de hartie si nivelati putin hasura si veti vedea ca pe ciotul de hartie raman urme de creion. Faceti acum cu ciotul de hartie cateva pete usoare pe jumatatea irisului externa . Aveti grija sa nu faceti si pe petele de lumina. pe putin mai mult de jumatate din iris faceti niste linii aleatoare asezate ca spitele unei roti. Conturati usor marginea interioara a acestor linii.     

 


 4   Hasurati zona din jurul pupilei. Puteti repeta de doua trei ori dar cu hasurari usoare si apoi nivelari cu ciotul de hartie si apoi la urma nivelati dinspre centrul pupilei spre exterior toata zona. Pe marginea acestei zone desenati si vre-o 3-4 zone mai intunecate dar nu mari ci doar cu varful creionului. Dati cu ciotul de hartie si peste liniile de la exteriorul irisului dar in sensul in care au fost trase si numai peste linii nu si peste zonele luminoase.

 5   Hasurati usor in zoma irisului.

     Desenenati un cerc in jurul irisului. Apoi faceti cu guma paine cateva raze mai luminoase pe partea mai luminoasa a irisului. Sa nu facti prea multe si nici prea luminoase. Nivelati si dinspre linia de la exterior spre interior. Daca ochiul e prea deschis la culoare mai adaugati culoare  

  


6            Cu guma paine mai adaugati niste zone luminoase pe iris soi apoi cu creionul niste zone intunecate. Este important sa le asezati aleator. Cu ciotul de hartie nivelati capetele zonelor luminoase pentru a nu arata ca niste linii albe. Adaugati si putin grafit pe marginea globului ocular. Cele doua pete albe din dreapta pe care le vedeti la capatul ochiului vor fi pete luminoase care arata umezeala.


 7     Aici vom mai innegri putin irisul adaugand cateva reflectii. Daca desenul e destulde mare se pot adauga pe toata suprafata irisului. Se pot adauga cateva suvite si pe petele luminoase. se mai intuneca putin marginile ochiului superioare si laterale in special, cele inferioare de obicei trebuie sa ramana mai luminoase. Desenati de asemenea cu un creion subtire din colturile ochiului niste capilare de sange subtiri pentru a parea pai realistic ochiul.


 8    A daugati genele de sus dar inainte priviti cu atentie unghiul in care sunt desenate, este foarte important. Ele nu sunt verticale cu exceptia celor din mijloc. De asemenea ele nu sunt nici drepte ci curbe. Cele din mijloc par drepte pentru ca ne uitam la ele din fata. Apoi se adauga si genele inferioare. Acestea sunt mai subtiri decat celelalte si sunt ca si celelalte curbe si nu sunt verticale.


Probabil ca nu va iesi de la inceput perfect dar analizand modelul si exersand va veti perfectiona.

 Un portret pleaca de la o sfera, destul de logic. Traseaza axele sferei pentru intelegerea formei sale.

Nu incerca sa trasezi elipsele sferei doar ca sa para ca desenul e construit, pentru ca te vei pacali singur(a). Nu trebuie sa tragi axe si elipse pentru mine, ca asa spun eu, ci pentru tine, sa te ajuti pe tine la constructia portretului. Liniile nu sunt de forma ci sunt linii ajutatoare.

Apoi va trebui sa adaugi mandibula, care va determina pozitia fetei. Te va ajuta mult daca trasezi pana la capat toate axele si liniile, chiar daca se pierd in spatele altor forme.
Ar trebui sa stii ca fata se imparte in trei parti egale:

  1. barbie – nas
  2. nas – sprancene
  3. sprancene – par

 Va trebui sa faci o schita in mare, cu atatea linii cat ai nevoie pentru a crea o baza simetrica. Tine cont de axa verticala centrala si incearca pe cat posibil ca ce ai in stanga axei centrale sa ai si in dreapta (asta cel putin in primele etape ale constructiei). Tine cont ca segmentele a-b, b-c si c-d sunt relativ egale (dar asta nu inseamna ca se aplica la orice persoana, aici vorbim de ceva standard).

  • a – linia de unde incepe parul
  • b – axa sprancenelor
  • c – baza nasului
  • d – baza barbiei

Constructia



Dupa ce ai conturat cat de cat o forma de baza, va trebui sa intri in detalii. Delimitezi in mare ochii, pozitia sprancenelor, latimea nasului, buzele, obrajii.

De asemenea, daca simti ca desenul are nevoie de modificari, fa-le, dar nu intra in detalii pana nu esti multumit(a) in totalitate de constructie (de exemplu mie mi s-a parut ca e nasul prea lung si l-am micsorat).


                                                                                      

                                       Hasura


 Abia dupa ce ai construit tot portretul si esti multumit(a), poti trece la hasura.

Incearca sa nu imbaxesti desenul hasurand absolut orice element si detaliu.

Un portret care are doar o parte hasurata, de exemplu doar ochii si buzele, iar restul e schitat, va arata mult mai bine decat un portret muncit si hasurat pana la epuizare, astfel pierzandu-si centrul de interes, adancimea si devenind kitsch.


 3    Desenati nuantele mijlocii cu linii urmarind directia parului. Desenati liniile intunecate care separa diferite sectiuni de par si cu rabdare desenati zonele intunecoase de dedesubtul buclelor. Pentru zonele mai intunecoase folositi un creion mai moale iar pentru cele cu nuante medii folositi un creion mai dur pentru a nu iesi inchi la culoare.

 Pentru a termina adaugati cateva suvite razlete. Cateva sectiuni ale parului sunt nivelate cu un ciot de hartie iar zonele luminoase sunt curatate cu o guma. Folositi un creion tare pentru a contura mai bine zonele intunecate si a face desenul sa para cat mai realistic

                                                                             GURA

     1  Acesta este conturul cu care incepem desenul unui zambet frumos. Retineti ca atunci cand desenati conturul nu trebuie sa il faceti prea inchis la culoare pentru ca apoi se vor vedea linii negre pe marginea desenului in locuri luminoase. Faceti-le doar atat cat sa vedeti pe unde sa desenati.

    Ca si in cazul desenarii ochiului, ceea ce este cel mai important in realizarea realistica a buzelor este studierea lor atenta si a detaliilor care sunt pe buze. In primul rand ele nu sunt netede si in special cea de jos. Ele au ca niste tesaturi, si neputem da seama chiar si pipaindu-le cu degetul. Aceste linii dau niste caracteristici unice buzelor iar desenarea lor da realismul buzelor. Studiati bine o fotografie cu gura inainte de a va apuca de desen.

 2                             Pentru inceput vom desena spatiul dintre buza inferioara si dinti. Il vom umple total cu negru. Dintii ii lasam pentru la urma. De obicei se incepe cu partile mai inchise la culoare pentru a avea un reper in ceea ce priveste nuanta.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  


 

 3    Vom incepe acum sa lucram la buza de jos la partea stanga.Vom innegri uso acea parte si vom face cu creionul dintaturi. Trebuie sa fim atenti la lumina care vine din partea dreapta, deci zona din dreapta fiecarui sant se va intinde si va crea o umbra spre stanga.

 4     Acum vom incepe sa adaugam creion si pe buze. Pentru inceput vom incepe cu a sublinia zonele luminoase de pe buzele inferioare. In partea dreapta nu vom adauga asa de mult detaliu pentru ca e partea luminata si nu se vede. Daca doriti sa adaugati faceti-o urmand pasii ca in partea stanga dar lasand mult mai luminos. Vom face cu creionul tesaturile de pe buza atat cele verticale cat si liniile orizontale, avand gija sa fim atenti la forma lor si la umbrele care le lasa.

 

 5     Vom continua sa inchidem inegrim buzele, de asemenea vom inegri si dungile verticale de pe buze. Vom face asta folosind un ciot de hartie sau un betisor de urechi dar fara a apasa tare si a strica desenul. Dupa ce am nivelat creionul si e mai inchis la culoare, daca nu se mai vad bine zonele luminate, le putem scoate in evidenta cu guma paine. Facem o bugata ascutita de guma paine si cu ea stergem asezand-o repetat pe zonele pe care le vrem mai luminate. Buza de sus va fi mai intinsa din cauza zambetului.

 6    Inegriti cu creionul si nivelati partea stanga a buzei superioare in repetate randuri. Dupa ce veti obtine o nuanta asemanatoare cu cea din imaginea alaturata veti incepe sa adaugati si putina tesatura cu o bucata de guma ascutita. Sub aceste zone luminoase faceti umbra cu un creion.

 

 

 7       Inegriti buza superioara cat credeti ca este necesar dar nu uitati ca partea din dreapta este mai luminoasa. Urmatorul pas sunt dintii. Asta nu e un pas greu ci doar trebuie sa stim unde sa desenam umbrele. Primii doi dinti din stanga vor fi umbriti de ceilalti deci va trebui sa ii inegrim. Adaugati o margine putin mai inchisa la culoare pe partea stanga si cateva dungi deoarece dintii nu sunt chiar perfect netezi. Cu guma paine faceti o lumina pe al doilea dinte sau pe primul de preferati ca reflectie a ceva din camera(nu este obligatoriu). Pe ceilalti dinti umbritii doar putin in partea dreapta.

Experimentand veti vedea ca nu este asa de greu pe cat pare si ceea ce cititi acum puteti face si voi cu usurinta.

                                                                             DINTII

1          Oricine stie ca punctul de atractie dintr-un tablou este forma ochilor, insa zambetul  care dezvaluie dintiieste la fel de important! La fel ca ochii, dintii unei persoane sunt unici. Acest articol este o recomandare de cum sa desenezi un zambet cu dinti pentru cei pasionati de desen si care nu au nicio directie in acest sens.


Alegeti o poza de referinta si traseaza patru linii astfel incat sa formezi 8 cadrane.

 2         Alege un creion cu mina nu foarte subtire si nici foarte groasa. Apoi, folosindu-te de  imaginea de referinta, deseneaza formele pe care le vezi. Deseneaza conturul buzelorsi apoi a dintilor dar si majoritatea umbrelor pe care le vezi.



Atunci cand desenezi forma dintilor, ai grija la marginile lor. Cat de plati sunt la baza, cat de rotunjiti sunt la colturi? Cat din gingii se vede? Ai in vedere faptul ca dintii din fata se vad in totalitate, iar cum te indrepti spre coltul buzelor, dintii se vad din ce in ce mai putin. Poate suna hilar, dar ai grija la cati dinti desenezi!

De asemenea, ai in vedere faptul ca centrul buzelor nu e obligatoriu sa coincida cu centru dintilor de sus, si centru dintilor de sus poate nu sunt in aceeasi linie cu centru dintilor de jos.

Sterge cele patru linii care formau cele 8 cadrane si insista cu creionul accectuand ceea ce ti se pare estetic valoros. Foloseste o bucata de hartie pentru a intinde putin grafitul si de a-i da contur si umbre zambetului.     

 3        Alege un creion cu varful mai gros si incepe sa scoti in evidenta contrastele. Acum e momentul sa scoti in evidenta buzele. Ai grija sa nu exagerezi cu creionul. Observa ca definirea buzelor este putin diferita la colturile zambetului. In centru buzei de sus, aproape ca nu exista un contur. Il vom adauga mai tarziu. Ai grija la definirea zonei dintre dinti si buze, sa nu o evidentiezi prea tare. Linia nu e chiar atat de intunecat precum ai crede ca este. Pastreaza o nuanta fina.   

 4         Pastreaza acelasi creion cu varful mai gros si insista in conturarea detaliilor: a buzelor, si a umbrelor pe dinti Incearca sa eviti scoaterea in evidenta a unui element sau a altuia: colturile gurii, umbrele dintilor de sus si umbra pe care o lasa buza de sus. Ai in vedere faptul ca marginea buzei de sus nu este o linie solida. Uite-te la poza de referinta si observa cum se inchide in unele zone.


 5        Ultima faza contra in folosirea fina a unei radiere un unele zone prea evidentiate. Pentru ca dintii sunt umezi, vor avea conturul foarte bine definit. Nu uitati  sa subliniati fin existenta gingiilor si de linia buzei de sus.


This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola